34 uker <3

34 uker

Week34_19779.jpg
Fra 34 uker og 0 dager til 34 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2300 g
CRL: 30 cm
Full lengde: 41 cm

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 32 uker gammelt. Nå flyter det ikke lenger, men hviler i livmoren.

Øynene åpnes når fosteret er våkent, og lukkes når det sover. Øyefargen er vanligvis blå uansett hva som blir den endelige fargen fordi pigmenteringen ikke er ferdig ennå. Endelig utvikling av øyefarge krever at øyet blir utsatt for lys, og det kan ta flere uker etter fødselen før barnet får sin endelige øyefarge. Fingerneglene begynner nå å bli så lange at fosteret kan klore seg selv.

TIL MOR

Hva kroppen din viser deg!

Kanskje føles kroppen din periodevis tung nå. Noen føler seg ukomfortable med denne «rare» og uvante kvinnekroppen. Andre er fortrolige med den og viser magen stolt frem med trange klær og kjærlige klapp. De riktig strutter. Hvordan er det med deg? Det er en stor investering som ligger i alle disse ukene du har bak deg! Du gjør en flott jobb og det gjør kroppen din også.

Merker du at magen plutselig blir helt hard eller stram er dette helt normalt. Det som nå skjer er at livmormuskelen strammer seg og forbereder seg til jobben den skal gjøre. Disse sammentrekningene varer som oftest bare noen sekunder og kalles kynnere eller falske rier. (På fagspråket heter de Braxton Hicks kontraksjoner. Kontraksjon betyr sammentrekning.)

Kanskje har du også oppdaget at det kommer litt væske ut av brystene. Hormonene får brystene dine til å svulme opp og fylles med melk. Er det ikke flott at kroppen viser deg at den er i rute? Den gjør seg klar til de nye oppgavene som venter den. Den er til og med så «klok» at den kan produsere spesiallaget melk! Kvinner som føder barna sine før termindato (prematurt) produserer nemlig morsmelk tilpasset barnets alder. Men ? visste du at de samme hormonene som påvirker dine bryst, også påvirker barnets brystkjertler. De svulmer også opp. Noen ganger kommer det til og med litt væske ut av nyfødte barns bryst. Den kalles «heksemelk» og har fascinert mange opp gjennom tidene.


TIL FAR: Nå bør alt være i hus

Fødselen er ikke veldig langt unna. Du tenker kanskje at det fortsatt er lenge til ? tross alt. Men dere går inn i en tid hvor partneren din blir vesentlig større, er mindre mobil og trolig ikke orker like mye som før. Da er det tid for å sørge for at alt som skal være på plass før fødselen, er i hus.

Hva man trenger er, selvfølgelig individuelt. Noe avhenger av årstiden, noe av boligforhold, noe er personlig og noe avhenger også av barnets behov. Uansett kan det være fornuftig å skrive en huskeliste, krysse av etter hvert og sørge for at det som er glemt eller utsatt, kommer på plass.

Det dere helt sikkert trenger fra dag én er: vogn med regntrekk og myggnett, bilsete (om dere har bil), seng, dyne, sengesett, teppe til vogna, stelleplass, rikelig med klær (innetøy, utetøy og nattøy), bleier, badebalje, vaskekluter, salve og ammeinnlegg i ull.

Det dere kanskje vil trenge ? nå eller etter hvert ? er: vippestol, stellepute, stellebag, babypose (om barnet blir født på vinteren), reiseseng, smokker, smikker, babycall, flasker (dersom det oppstår problemer med ammingen) og brystpumpe (om dere planlegger barnevakt).

Listen er lang, og unngå for all del å måtte bruke de siste dagene i svangerskapet til å haste rundt og gjøre innkjøp i siste liten. Det kan bli både dyrt og slitsomt.

About Trine

Member of: Crouzon & Meniéres.
Livet med sykdom, lykken av å være mamma og tiden som bryllupsplanlegger!

Speak Your Mind

*